Το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό το οποίο στάλθηκε στους θεσμούς, επιφέρει ριζικές αλλαγές στις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις, με σπουδαιότερες τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από φέτος, περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο εφάπαξ αλλά και μεγάλη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Εστιάζοντας στις ανατροπές που επέρχονται στον δικηγορικό κλάδο αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, αρκεί να επισημανθεί ότι τόσο οι νέοι δικηγόροι (εκείνοι δηλαδή που ασκούν το επάγγελμα για χρονικό διάστημα κάτω της 5ετίας), όσο και οι δικηγόροι με μεσαία εισοδήματα, πλήττονται βάναυσα και αδικαιολόγητα από το εν λόγω σχέδιο.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει αυξήσεις από 1-1-2017 στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.
Σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, π.χ. σε ένα δικηγόρο, είναι περισσότερο από πενταπλάσια. Ειδικότερα, ένας δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 70.000 και πάνω, μέχρι τώρα πληρώνει ετησίως 4.500 ευρώ ενώ με τη νέα πρόταση το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου στις 27.000 ευρώ.
Μάλιστα, ρητώς ορίζεται ότι από την 1/1/2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με την πρόβλεψη νέου ανώτατου ορίου (5.860 ευρώ) και εισφορά για σύνταξη 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος, επαγγελματίες ή επιστήμονας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει για την κύρια σύνταξη 14.064 ευρώ το χρόνο, αν έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώνει 8.000 ευρώ, αν έχει 20.000 ευρώ θα πληρώνει 4.000 ευρώ και αν έχει 15.000 ευρώ η ετήσια εισφορά του θα είναι 3.000 ευρώ.
Εκτός από τις εισφορές υπέρ της σύνταξης, το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα και την επιβάρυνση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ το μήνα για υγειονομική περίθαλψη , από την 1/1/2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.
Ασφαλώς, ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του έδωσε την υπόσχεση πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ισχύσει για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία που προβλέπεται για τους αγρότες και αντιστοιχεί με 93 ευρώ εισφορά το μήνα, προκειμένου αυτοί να ελαφρυνθούν.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι οι ρυθμίσεις για το νέο ασφαλιστικό, στο μέτρο που προβλέπουν την κατάργηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους δικηγόρους, αποδεικνύουν εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση της κυβέρνησης να «σερβίρει» στους νέους την 5ετία, ώστε να τους πείσει πως οι συντελεστές θα είναι πιο χαμηλοί. Κοινώς, χρησιμοποιώντας αυτό το τέχνασμα περί 5ετίας, μιας ομολογουμένως εύστοχης διατύπωσης, επιχειρεί να συγκαλύψει άλλου είδους σκοπιμότητες. Τις σκοπιμότητες που σχετίζονται με την πεποίθησή της ότι οι δικηγόροι στη χώρα μας σήμερα έχουν τόσο υψηλά εισοδήματα, που είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να «τεμαχίστουν». So be it.
Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας πάντως δήλωσαν κατάφωρα, όχι μόνο την έντονη αντίθεσή τους προς το νέο ασφαλιστικό, αλλά και την απόφασή τους να διακόψουν το διάλογο με την κυβέρνηση, μέχρι να τους δοθούν συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από τον Υπουργό Εργασίας. Μάλιστα, οι μέχρι τώρα αοριστολογίες και γενικότητες των προτάσεων του Υπουργείου οδήγησαν τους επιστημονικούς φορείς σε κήρυξη απεργίας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Σαφώς, οι δικηγόροι δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά πρόκειται να συμμετάσχουν και αυτοί με τη σειρά τους στην επερχόμενη απεργία.
Όπως και να χει, ο Σπύρος κι εγώ, εγώ κι ο Σπύρος θα προτείναμε στην κυβέρνηση μια άλλη οπτική και προσέγγιση επί του θέματος. Αντί να ψάχνει και να εφευρίσκει παρασκηνιακούς τρόπους για να «περάσει» τέτοιου είδους δυσβάσταχτα και επαχθή μέτρα, να προβεί σε μειώσεις στηριζόμενη στα ήδη υφιστάμενα για τα εισοδήματα δεδομένα, ξεκινώντας τις περικοπές από τα χαμηλά εισοδήματα και περνώντας βαθμιαία και κλιμακωτά σε αντίστοιχες περικοπές των υψηλότερων εισοδημάτων, όπως θεωρούνται αυτά των δικηγόρων (τονίζουμε το «θεωρούνται»).
Οι απότομες, αιφνίδιες και ραγδαίες αλλαγές εν γένει φέρνουν ανομοιόμορφα και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα, οι σταδιακές τροποποιήσεις που γίνονται με μικρά και αργά βήματα, μπορούν να επιφέρουν μια σταθερή, ουσιαστική βελτίωση και να διαμορφώσουν μια λιγότερο ευμετάβλητη κατάσταση, η οποία δεν θα παραπαίει μεταξύ καλυτέρευσης και πλήρους κατάρρευσης. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια, η έλλειψη της οποίας προκαλεί στους πολίτες βαθύ αίσθημα αβεβαιότητας και τους ωθεί σε μαζική κινητοποιήση και αντίδραση για τη διεκδίκηση των κεκτημένων τους.
Σε αντιδιαστολή με το τελευταίο, όταν οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς και σίγουροι για το αύριο (στο βαθμό που είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο κάτι τέτοιο), μπορούν να θέσουν τα θεμέλια και τις βάσεις για ένα ισχυρό κράτος με ένα εξίσου ασφαλές και σίγουρο μέλλον.
Σας άρεσε το άρθρο; Το Ανάλυσε το είναι ένα ανεξάρτητο site αποτελούμενο κυρίως από νέα άτομα. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια κάνοντας μας δωρεά. Ευχαριστούμε 🙂