Πρώην Βρετανός κατάσκοπος της MI6 αποκαλύπτει: πώς να θυμάσαι πληροφορίες χωρίς να τις καταγράφεις

Της Daniella Brandy

  • Ένας πρώην κατάσκοπος της MI6 δηλώνει ότι το να ρωτάει κανείς ασυνήθιστες ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία είναι ένας καλός τρόπος να σκοτωθεί εν ώρα υπηρεσίας.
  • Αντιθέτως, οι κατάσκοποι θα πρέπει να αποθηκεύουν διακριτικά σημαντικές πληροφορίες στη μνήμη τους.
  • Για να γίνει αυτό, λέει ότι θα πρέπει να συνδυάσει κανείς τις νέες πληροφορίες με παλιές αναμνήσεις χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «σπίτι».

Το να θυμάται κανείς πολλά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολο.

Ο πρώην πράκτορας της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6 και της αυστραλιανής μυστικής υπηρεσίας, WarrenReed, έμαθε μια απλή τεχνική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του για να μπορεί να θυμάται οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς να χρειάζεται να την καταγράψει.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι κατάσκοποι είναι πώς να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους να θυμάται περισσότερα από το κανονικό, όχι μόνο για να επιτύχουν στην αποστολή τους, αλλά και για να παραμείνουν ζωντανοί.

«Αν ένας πράκτορας προδώσει την ταυτότητά του, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φρικτό μέσα σε λίγες μόνο στιγμές. Οι πράκτορες εξακολουθούν να είναι άνθρωποι και μπορούν να γίνουν πολύ νευρικοί», δηλώνει.

«Αν προδοθούν, δε θα επιβιώσουν. Θα σκοτωθούν σε ένα "πειραγμένο" αυτοκίνητο ή σε ατύχημα σε δημόσιες συγκοινωνίες ή θα μπορούσαν απλώς να αρπαχτούν κατευθείαν από το δρόμο, να βασανιστούν και να δολοφονηθούν».

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς κατά τη διάρκεια της αποστολής είναι να πει "Συγγνώμη, ποια ήταν η πορεία του συγκεκριμένου πυραύλου, πόσα κιλά μεταφέρετε, θα πάρω απλώς ένα στυλό και χαρτί και θα τα σημειώσω μια στιγμή».

Ο Reed ονομάζει την τεχνική «σπίτι». Είναι μια τεχνική σύνδεσης εικόνων.

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να κάνετε εικόνα στο κεφάλι σας. Το πρώτο είναι το «γνωστό», και το δεύτερο είναι το «άγνωστο» (οι πληροφορίες που πρέπει να καταγραφούν).

Το «γνωστό» είναι το κομμάτι του «σπιτιού».

Φανταστείτε το πατρικό σας σπίτι όταν ήσαστε παιδιά, εξηγεί. Αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα για κάποιο καιρό, δεν υπάρχει θέμα, αλλά ένα σπίτι που γνωρίζετε πολύ καλά, που έχετε ζήσει για χρόνια ή έχετε μεγαλώσει είναι ακόμα καλύτερο, καθώς είναι μεγαλύτερο και έχει περισσότερα μέρη, γωνίες και χαραμάδες.

Τώρα φανταστείτε έναν διάδρομο στον θα περπατούσατε μέσα στο σπίτι που γνωρίζετε καλά. Ξεκινήστε από την μπροστινή πόρτα και πηγαίνετε προς στο διάδρομο, στην κουζίνα, το μπάνιο και τα υπνοδωμάτια. Πηγαίνετε παντού στο σπίτι σας, και στη συνέχεια γυρίστε πίσω από την μπροστινή πόρτα. Κατά μήκος της διαδρομής, παρατηρήστε γωνιές και χαραμάδες, όπως ράφια, τραπέζια κλπ.

Κρατήστε αυτή τη διαδρομή στο μυαλό σας.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε εικόνα στο μυαλό σας είναι το «άγνωστο».

Αυτές είναι οι πληροφορίες που θα πρέπει να θυμάστε.

Παρατηρήστε την κατάσταση γύρω σας. Τι πρέπει να θυμάστε; Είναι κάτι που λέει κάποιος, μια ιστορία ίσως; Είναι μια εικόνα, όπου πρέπει να θυμάστε το ακριβές χρώμα και το σχήμα ενός αντικειμένου, ή είναι ένα σκηνικό σε ένα δωμάτιο που πρέπει να θυμάστε τη θέση του κάθε αντικειμένου; Είναι ένας δύσκολος αριθμός; Μια σειρά γεγονότων;

Προσπαθήστε να το σπάσετε σε κομμάτια πληροφοριών.

Τώρα, πάρτε κάθε σημαντικό στοιχείο της κατάστασης, της συζήτησης, της ιστορίας, του σκηνικού ή της εικόνας που πρέπει να θυμάστε και τοποθετήστε το σε ένα μέρος του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, βάλτε το σε ένα ράφι ή πάνω σε ένα ντουλάπι. Συνεχίστε να τοποθετείτε κάθε στοιχείο σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού κατά μήκος της διαδρομής.

Μη διστάσετε να κάνετε μια καρικατούρα κάθε στοιχείου για να το κάνετε πιο σαχλό.

Όσο πιο παραστατικό και γελοίο είναι τόσο πιο εύκολα θα χαραχτεί στη μνήμη σας. Εάν είναι ένας μεγάλος αριθμός ή μια σειρά από πράγματα, προσθέστε ένα ασυνήθιστο ή ανθρώπινο στοιχείο σε κάθε στοιχείο που τοποθετείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να του προσθέσετε δόντια, ήχους ζώων ή να του δώσετε ένα συγκεκριμένο χρώμα ή υφή.

Αφού έχετε τοποθετήσει κάθε στοιχείο στη διαδρομή, γυρίστε πίσω στην αρχή της.

Τώρα, κάντε άλλη μια φορά τη διαδρομή στο μυαλό σας και βρείτε κάθε στοιχείο που έχετε τοποθετήσει σε διάφορα μέρη.

Τοποθετώντας το στοιχείο που πρέπει να θυμάστε σε ένα μέρος μιας διαδρομής που γνωρίζετε καλά, μετατρέπετε αυτό το άγνωστο στοιχείο σε κάτι γνωστό και το ενσωματώνετε στη μνήμη σας.

Ο Reed λέει ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του έπρεπε να θυμάται μέχρι 100 στοιχεία, αλλά σε μια καθημερινή κατάσταση, δεν θα χρειαστεί να θυμάται κανείς πάνω από 20 για να έχει μια καλή αντίληψη για την κατάσταση που θα πρέπει να θυμάται.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (uk.businessinsider.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply