Στη λίστα του Ιονίου Πανεπιστημίου

Δωρεάν Παιδεία; Αμφίβολο. Εκεί που ο μέσος όρος στην Ευρώπη για την παιδεία είναι 5%, εμείς αγγίζουμε μόλις το 2,75%, χωρίς να γίνεται καν σωστή κατανομή.

Στην σίτιση, ας πούμε.

Οι λίστες με τα ονόματα των φοιτητών που θα μπορούν να σιτίζονται δωρεάν στη φοιτητική λέσχη της Κέρκυρας δεν έχουν ακόμα έρθει από το αρμόδιο Υπουργείο (ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη που έχουν γίνει οι αιτήσεις) , προκειμένου να οριστούν τα άτομα που θα "τύχουν" δωρεάν σίτισης φέτος, και ήδη βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τον Δεκέμβρη. Το ποσοστό επιτυχίας - έτσι θα πρέπει να το χαρακτηρίζουμε!-  να κυμαίνεται σε 15-20% περίπου , δηλαδή 1 στους 6, χωρίς οικονομικά κριτήρια, με την Πρυτανεία να ισχυρίζεται ότι μπορεί να σιτίσει 200 λιγότερους απότι προορίζεται το κονδύλι.

Η ιστοσελίδα της σχολής το μόνο που αναφέρει είναι " Ανακοινώνεται ότι η επεξεργασία και αξιολόγηση των αιτήσεων σίτισης για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 έχει ολοκληρωθεί από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014. Όμως η ανάρτηση του Πίνακα δικαιούχων σίτισης θα καθυστερήσει εξαιτίας σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Ελπίζουμε στην κατανόηση των φοιτητών μας."

Η τεράστια καθυστέρηση της λίστας είναι απαράδεκτη, ένας μεγάλος αριθμός  αδύναμων οικονομικά φοιτητών συνεχίζει να εξαθλιώνεται  ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τα βασικά. Αλλά υποθέτω δεν σας(μας) νοιάζει γιατί "φοιτητές είναι, τους στέλνουν οι γονείς τους" ε; 

Η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια μάλλον να εξοικονομήσει όσο περισσότερο κονδύλια μπορεί, για όσους περισσότερους μήνες μπορεί. Ο προϋπολογισμός και το ταμειακό συμφέρον του κράτους ,ως γνωστόν, είναι πάνω από την υγεία των πολιτών.

Το αντίτιμο αρχικά βρισκόταν στο 1,20 και πλέον ανέρχεται στα 2 ευρώ για ένα γεύμα...συμβολικά ή όχι...δεν έχω ιδέα...χωρίς καμία εγγύηση ούτε για την σταθερότητα της τιμής, ούτε για την ποιότητα του φαγητού.  Θυμάται κανείς το 2012, όταν ο ΕΦΕΤ βρήκε DNA  αλόγου στα προϊόντα της εταιρείας "Χούτος Catering A.E", η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέσει στις λέσχες τις χώρας; Είχαν πέσει πρόστιμα; Είχαν αποσυρθεί παρτίδες κρεάτων; Και τι άλλαξε;;

Η διακινδεύνεση της υγείας φοιτητών αλλά και του γενικότερου κοινωνικού συνόλου είναι εξίσου απαράδεκτη (νιώθει κανείς  άλλος γραφικός;) . Για τους φοιτητές , το παραμυθάκι είναι απλό : " Νέα παιδιά είναι , δώστους να φάνε ότι να ναι, δεν θα πάθουν τίποτα". Παρότι όλοι κάνουν τα πάντα για τη νέα γενιά και θέλουν να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά κτλ κτλ. Μεταξύ μας μιλάμε, με εκμετάλλευση έχουμε να κάνουμε.

Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άλλο με τον ίδιο τρόπο, γενική συλλογική ευθύνη σιγά σιγά πρέπει να αποκρυσταλλώνεται ορισμένες φορές, και οι υπαίτιοι της πράξης δεν θα πρέπει να χαμογελάνε σε βάρος του συστήματος. Πάντως η κατάσταση μόνο προς το χειρότερο πάει. Ελλειπή κονδύλια, σαφής περιορισμός των συγγραμμάτων , υψηλές τιμές, περιορισμός των εστιών.

Σίγουρα δεν είναι αυτή η παιδεία για χάρη της οποίας φορολογείται ο ελληνικός λαός. 

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

1 comment

  1. ενας απλος φοιτητης Reply

    να τονισω εδω, οτι ουσιαστικα η σιτιση των φοιτητων μεχρι στιγμης ειναι στο αερα. η χρηματοδοτηση του υπουργειου δεν φτανει να καληψει ουτε του φοιτητες που λαμβανουν δωρεαν σιτιση με βαση κοινωνικα κριτιρια(τριτεκνοι, πολυτεκνοι, μονογονεικες οικογενιες, οργανοι, αδερφος που σπουδαζεις). Η μεριμνα εχει αποστειλει αιτηματα στο υπουργειο απο την αρχη του μηνα ζητωντας εκτακτη χρηματοδοτηση, χωρις ομως να εχει παρει απαντηση. Μια ακομα αποδειξη οτι με επιστολες και γραμματα μονο δεν μπορεις να διεκδικησεις αυτα που σου ανηκουν…..και σκεφτομαι τωρα, αν δεν αντιδρασουμε γι αυτο τωρα, ποτε θα αντιδρασουμε…..????

Leave a reply