Τι έχουμε να χάσουμε. (ή 20 λεπτά πριν την ελληνική πρόταση)

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την συμφωνία με τους  Ευρωπαίους εταίρους ( έτσι μπορούμε να τους λέμε τώρα;) και πυκνώνουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις με  πιο δημοφιλή την ανακοίνωση του Μ.Γλέζου στην οποία ανέφερε πως "το να βαφτίζεις το κρέας ψάρι δεν βγάζει πουθενά" (σε ελεύθερη μετάφραση).

Είναι λογικό να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις, όταν έχεις δεσμευτεί να κάνεις κάτι αλλά φαίνεται να είσαι έτοιμος να κάνεις κάτι άλλο. Ωστόσο να θυμηθούμε μερικά πράγματα. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Αυγής της Κυριακής, το 80% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τις κινήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν ζούμε μόνοι μας. Ούτε στο 1945. Ξεκινώντας ανάποδα, δεν ζούμε στο 1945 όπου οι έννοιες ήταν εντελώς ξεκάθαρες, οι "καλοί " κατά των "κακών" . Πλέον βρισκόμαστε σε ένα πολύπλοκο οικονομικό πεδίο από το οποίο αντλούσαμε άμεσους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι μας δίνονταν για συγκεκριμένους λόγους, αλλά και μόνο η εγγύηση ότι θα βρεθούμε σε ένα κοινό οικονομικό περιβάλλον τόνωνε την φερεγγυότητα της χώρας. Τώρα επειδή βρισκόμαστε σε άρνηση να διαγράψουμε το χρέος που μας δάνειζαν με τις δικές μας ευλογίες είναι "κωλοτούμπα" ή "ψευδαίσθηση" ; Δεν μπορούμε να βγαίνουμε να τους κυνηγήσουμε επειδή μας ζητούν τα δανεικά. Ο Γλέζος όχι μόνο έχει άδικο, αλλά το λέει και προστατευμένος υπό την αιγίδα της ΕΕ ως ευρωβουλευτής αλλά και από την "αμνηστία" που του παρέχουν οι πράξεις  του το 1940. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε το βάρος που δίνουμε στα λεγόμενα του, αλλά και ούτε και να εκλέγεται (ευρώ)βουλευτής. Δεν ζούμε μόνοι μας, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την κατάσταση, τι περιμέναμε δηλαδή ότι θα μας χάριζα τα χρέη μας και θα επιστρέφαμε στο '97; Τι περιμέναμε (Συριζαίοι και μή) ότι θα κάνει ο Σύριζα; Είχε απλά τη διάθεση να χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά, δεν είχε διαφορετικά αντικειμενικά επιχειρήματα ή όπλα. 

Θεωρία ≠ ΠράξηΆλλο με τα λόγια να λες ότι "θα βγω από το μνημόνιο, θα κάνω αυτό και αυτό και αυτό" άλλο πράγμα όταν πας ταμείο και βλέπεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τι μπορείς να κάνεις.  Δεν βρισκόμαστε σε μια ακαδημαϊκη ανάλυση. Περιμέναμε να εφαρμόσουμε την διατριβή της "θεωρίας των παιγνίων" του Βαρουφάκη; Τι έχει παραπάνω από πριν για να συμφωνήσουν οι άλλοι ; Τι πολιτικό πλεονέκτημα έχει να βάλεις ΠτΔ κεντροαριστερό ή άνθρωπο των τεχνών; Μπορείς να υπαναχωρήσεις από μια σύμβαση σου με το έτσι; Τι να κάνει δηλαδή ο Σύριζα, θαύματα; Δεν θα έπρεπε να τον κατηγορούμε για να κάνει παράλογα πράγματα. Σίγουρα είναι θετικό που ο Βαρουφάκης έχει ηρεμήσει τις τελευταίες ημέρες, κατάλαβε ότι μόνο με τον επικοινωνιολόγο σου δεν μπορείς να κερδίσεις παραπάνω πράγματα από τις εντυπώσεις.

Δεν βγήκε ο Σαμαράς. Αν έβγαινε ο Αντώνης θα σου έκοβε επικουρικές, θα προχωρούσε μια λάθος πολιτική που θα φέρει τα Zara και τα Mac Donalds σε κάθε γειτονιά, θα απαλείψει τους ελεύθερους επαγγελματίες που εννοείται ότι δεν μπορούν τα βάλουν με τα Subway και θα το βάφτιζε "ανάπτυξη". Θα σου έδειχνε δήθεν στα χαρτιά πως έχουμε ανάπτυξη και μετά θα συνέχιζε. Τουλάχιστον μπήκε μια παύση στην παράνοια. 

Τι παραπάνω περιμέναμε; Τι άλλο είχαμε να χάσουμε; Αυτό δεν ψηφίσαμε να γίνει ;

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply