Καταργείται το ακροατήριο στην αστική δίκη

Προς ψήφιση στη Βουλή εισήχθη στις 14.11.2014 ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ενώ την δυσαρέσκεια τους πρόκειται να εκφράσουν οι δικηγόροι μέσω της 3ημερης αποχής τους από την ενεργό δικηγορία.

“Τις δίκες, τα ακροατήρια, τις πολύωρες αναμονές, τις μακρόσυρτες εξετάσεις μαρτύρων, τις αλλεπάλληλες αναβολές στις υποθέσεις για πάσης φύσεως αστικές και εμπορικές διαφορές, που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στους χρόνους απόδοσης δικαιοσύνης, και που γνωρίζουν όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν ως διάδικοι στα δικαστήρια, επιχειρεί να καταργήσει ο νέος Κώδικας της Πολιτικής Δικονομίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης." μας αναφέρει σε ρεπορτάζ της  η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.

Τα δικόγραφα θα κατατίθενται ηλεκτρονικά συνήθως και μέσα σε 130 ημέρες οι διάδικοι θα έχουν χρόνο να αντικρούσουν τα χαρτιά του άλλου και να συμπληρώσουν τα δικά τους.

Άτομα που συμμετέχουν στην επιτροπή έμπνευσης του σχεδίου προΐστανται και στο τραπεζικό  σύστημα (εντελώς τυχαία).e_dikaiosini_aftodioikisi

Όπως βλέπουμε, το κυρίως σκεπτικό επαφίεται στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σίγουρα ως προς την ταχύτητα η δικαιοσύνη χρειάζεται λίγο βοήθεια. Υποθέσεις και υποθέσεις εκκρεμούν για χρόνια και χρόνια. Δεν γίνεται ωστόσο να αφαιρείται τίποτα από την ποιότητα της. Οι δικηγόροι θα μπορούν να δικάζουν χωρίς να πάνε ποτέ στο τόπο που χρειάζεται ή δεν θα χρειάζεται να στέλνουν δικόγραφα σε συναδέλφους. Από επαγγελματικής πλευράς αυτό σημαίνει πως προστατεύεται η δουλειά των μεγάλων γραφείων/εταιριών και καταδικάζεται ο μέσος/νέος δικηγόρος ο οποίος δεν θα δέχεται τέτοιες συνεργασίες κατά τόπον.

Τι να πω, κρίνοντας από τις αντιδράσεις των Συλλόγων, ας ελπίσουμε πως θα έχουμε σημαντικότερες διαμαρτυρίες. Το ζήτημα της αλλαγής του ΚΠολΔ έχει τεθεί εδώ και ένα χρόνο, και υπάρχει μια γενικά αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον δικηγορικό κόσμο αλλά τίποτα παραπάνω. Πέρα από 2-3 άρθρα, την περιστασιακή δυσαρέσκεια και την τριήμερη αποχή εν όψει δεν έχω εισπράξει απολύτως καμία άλλη αντίδραση.

Αλήθεια δεν μπορεί αν γίνει τίποτα παραπάνω;

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply