Ο Αύγουστος του δικηγόρου

* της Ειρήνης Μαργαριτίνη, Δικηγόρου Πειραιώς

Μπορεί ημερολογιακά ο χρόνος να αλλάζει τον Ιανουάριο αλλά οι περισσότεροι από μας έχουμε την αίσθηση ότι μια νέα χρονιά ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Έτσι,λοιπόν,τον Αύγουστο κάνουμε μια αναδρομή στην χρονιά που πέρασε και βάζουμε νέους στόχους για τον Σεπτέμβρη. Οι δικηγόροι δε μαζί με τους μαθητές έχουμε και ονομασία για αυτήν τη νέα περίοδο που ξεκινά. Εμείς την λέμε «δικαστικό έτος», οι μαθητές «σχολικό έτος» και οι φοιτητές «ακαδημαϊκό έτος». Έτσι,λοιπόν, για το νέο δικαστικό έτος βάζουμε στόχους όπως «Θα δουλεύω λιγότερο.», «Καλύτερα λίγοι πελάτες και καλοί.», «Δεν θα αγχωθώ για τις εισφορές» ή «Δεν θα ξανααναλάβω υπερχρεωμένα» (μπουχαχα). Ξέρουμε, όλοι, ποια θα είναι η έκβαση αλλά κάθε χρόνο υποσχόμαστε στον εαυτό μας τα ίδια. Τίποτα δεν μας χαλάει την διάθεση γιατί για 2, 3 βδομάδες θα ξεκουραστούμε, θα αφήσουμε πίσω την κούραση και τα άγχη του χειμώνα και θα φορτίσουμε μπαταρίες. Ναι,αλλά μια στιγμή. Πήρε τηλέφωνο ο τάδε πελάτης,ναι,ναι αυτός που είχε έρθει για ραντεβού πριν 8 μήνες και θέλει να κάνει αίτηση υπερχρεωμένων μέσα στο κατακαλόκαιρο. Εντάξει,δεν είναι εποχές για να αφήνουμε πελάτες, θα πας διακοπές λίγες μέρες αργότερα. Και εκείνο το πιστοποιητικό που είχες παραγγείλει θα είναι έτοιμο την βδομάδα που θα λείπεις.

  Τίποτα δεν έχει,όμως, σημασία γιατί σε λίγες μέρες θα είσαι ξαπλωμένη σε μια παραλία και θα ατενίζεις το πέλαγος. Θα καθαρίσει το μυαλό σου και δεν θα σκέφτεσαι πελάτες, προθεσμίες και τροποποιήσεις διατάξεων.

 Ξάφνου, στο καράβι, η διπλανή σου παρέα μιλάει για υπερχρεωμένα και σε ποιον δικηγόρο πήγε ο ένας και σε ποιον ο άλλος και αργότερα στη διπλανή ξαπλώστρα ένας νεαρός εξιστορεί την εμπειρία του από το δικαστήριο που ήταν μάρτυρας σε ένα τροχαίο. Εντάξει, μην γινόμαστε παρανοϊκοί. Για ό,τι θέλει θα μιλήσει ο άνθρωπος. Δεν θα τους περιορίσουμε επειδή εμείς δεν θέλουμε να μιλάμε για δουλειά.

Και καλοκαίρι είναι, μια διάχυτη χαλαρότητα υπάρχει, θα μιλήσεις με 2-3 ανθρώπους παραπάνω και θα σε ρωτήσουν «Τι δουλειά κάνεις;», εσύ θα απαντήσεις «Δικηγόρος», θα σου πουν «Α,ασκούμενη.», θα σκεφτείς να το πάρω ως κοπλιμέντο ότι με πέρασαν για μικρότερη και θα απαντήσεις όλο ευγένεια «Όχι, δικηγόρος 5 χρόνια.» και εκεί θα σου πουν «Α,δεν μοιάζεις». Και πώς θα έπρεπε να είμαι Χριστιανέ μου,στην παραλία για να σου μοιάζω για δικηγόρος 5ετίας;Να κολυμπάω με την τήβεννο ή να κάνω αέρα με την τετράβιβλο;

Καλό μας Αύγουστο,συνάδελφοι!