Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε πως οι ενάγοντες που βιντεοσκόπησαν αστυνομικούς με το κινητό τους δεν καλύπτονταν από το άρθρο περί Ελευθερίας του Έκφρασης του Αμερικανικού Συντάγματος

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Φιλαδέλφια της Αμερικής απεφάνθη πως όταν οι πολίτες βιντεοσκοπούν αστυνομικούς με το κινητό τους δεν καλύπτονται από την Πρώτη Τροπολογία[1] του Αμερικανικού Συντάγματος, εξαιρουμένης της περίπτωσης που προκαλούν ή επικρίνουν την συμπεριφορά των σωμάτων της αστυνομίας.

Αυτό απεφάνθη την 19η Φεβρουαρίου ο Αμερικάνος περιφερειακός δικαστής Μαρκ Κέρνεϊ, σχετικά με τις συγχωνευμένες υποθέσεις των Ρίτσαρντ Φιλντς και Αμάντα Γκεράσι, όπως αναφέρει η νομική εφημερίδα Legal Intelligencer. Ο Φίλντς, φοιτητής του Πανεπιστημίου Τεμπλ, φωτογράφισε με το κινητό του τηλέφωνο περίπου 20 αστυνομικούς να στέκονται έξω από ένα σπίτι στο οποίο γινόταν ένα πάρτι, διότι θεώρησε πως επρόκειτο για μία ενδιαφέρουσα εικόνα. Η Γκεράσι, όντας νόμιμη παρατηρητής[2], προσπάθησε να πλησιάσει και πιθανώς να μαγνητοσκοπήσει μία σύλληψη κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας με αφορμή την υδραυλική ρωγμάτωση.

Σύμφωνα με τον Φιλντς, ένας αστυνομικός του πέρασε χειροπέδες, έψαξε το κινητό του τηλέφωνο πριν το επιστρέψει, και τον ανέφερε για φράξη του αυτοκινητόδρομου και των δημοσίων διόδων. Η Γκεράσι ισχυρίζεται πως ένας από τους αστυνόμους την περιόρισε σωματικά για να την εμποδίσει να βιντεοσκοπίσει τη σύλληψη. Και οι δύο άσκησαν αγωγή για φερόμενη καταπάτηση της Πρώτης και της Τέταρτης[3] Τροπολογίας του Συντάγματος.

Ο Κέρνεϊ δήλωσε πως ο Φιλντς και η Γκεράσι θα έπρεπε να παρουσιάσουν την συμπεριφορά τους ως «συμβολικό λόγο»[4], ώστε να στηρίξουν τη διεκδίκηση της Πρώτης Τροπολογίας. Κανένας εκ των εναγομένων δεν παρουσιάζει, ωστόσο,  επαρκείς αποδείξεις, καθώς κανείς εκ των δύο δεν εξήγησε στις αστυνομικές αρχές το λόγο για τον οποίο τράβηξε τις εικόνες, σύμφωνα με το δικαστή. «Η επικοινωνία πρέπει να είναι άμεση και εκφραστική. Δεν μπορούμε να αναρωτιόμαστε σχετικά με την πρόθεση της «έκφρασης» της επικοινωνίας», έγραψε ο Κέρνεϊ.

«Εφαρμόζοντας αυτή τη νόρμα, συμπεραίνουμε πως οι Φιλντς και Γκεράσι δεν παρουσιάζουν επαρκείς αποδείξεις για την υπόδειξη του λόγου της απαθανάτισης , ή της προσπάθειας απαθανάτισης, στιγμιοτύπων, καθώς δεν έκαναν κανένα περαιτέρω σχόλιο, δηλαδή η συμπεριφορά τους δεν ήταν «επαρκώς χρωματισμένη με επικοινωνιακά στοιχεία» ώστε να θεωρηθεί συμβολικός λόγος. Ούτε ο Φιλντς, αλλά ούτε και η Γκεράσι μας παρέθεσαν γεγονότα που να δείχνουν πως εκείνη τη στιγμή τράβηξαν ή θέλησαν να τραβήξουν φωτογραφίες, δεν αξίωσαν τίποτα από κανέναν. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως κανείς εκ των αστυνομικών αντιλήφθηκε την επιθυμία τους να επικοινωνήσουν κάποια ιδέα ή κάποιο μήνυμα».

Ο Κέρνεϊ απέδωσε αξιώσεις για την Τέταρτη Τροπολογία στους ενάγοντες. «Οι πολίτες σαφώς και κατέχουν τρόπο αντιμετώπισης των αρχών, καθώς αν η αστυνομία αφαιρέσει το τηλέφωνό κάποιου, τροποποιήσει την τεχνολογία του, τον συλλάβει ή εφαρμόσει υπέρμετρη πίεση, προβαίνουμε σε δίκη λόγω αξίωσης της Τέταρτης Τροπολογίας», είπε ο Κέρνεϊ.

(μτφρ. από abajournal.com)

* Μετάφραση από την Χριστίνα Γεωργοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας
_________________________________________________________________________________________________

[1] Τροπολογία 1 – Ανεξιθρησκεία, Ελευθερία του τύπου και της έκφρασης (1791): Το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει νόμο που θα υποστηρίζει την εγκαθίδρυση θρησκείας ή που θα απαγορεύει την ελεύθερη θρησκευτική λατρεία ή που θα περιορίζει την ελευθερία του λόγου ή του τύπου ή το δικαίωμα του λαού να συνέρχεται ειρηνικά και να αιτείται στην Κυβέρνηση σχετικά με την ικανοποίηση παραπόνων του.

[2] Νόμιμος παρατηρητής: πολίτης που παρατηρεί τα τεκτενόμενα πορειών και διαμαρτυριών και αναφέρει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια είτε από το μέρος των διαδηλωτών είτε από το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, και είναι συνήθως εντεταλμένος από οργανώσεις διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

[3] Τροπολογία 4 – Έρευνα και κατάσχεση (1791): Το δικαίωμα των πολιτών στην ατομική ασφάλεια, στην ασφάλεια των οικιών τους, των εγγράφων τους και των αντικειμένων τους έναντι παράλογων ερευνών και κατασχέσεων δεν θα παραβιαστεί και δεν θα εκδοθούν εντάλματα, εκτός λόγω σοβαρής αιτίας, συνοδευόμενα από όρκο [ένορκη καταγγελία] ή επιβεβαίωση [αποδείξεις], και ειδική περιγραφή του τόπου που θα ερευνηθεί και των ατόμων ή των αντικειμένων που θα συλληφθούν.

[4] Συμβολικός λόγος- Symbolic speech (expressive conduct): Συμπεριφορά που περιλαμβάνει έκφραση. Mια συμπεριφορά θεωρείται συμβολικός λόγος όταν τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν ότι ο εκφραζόμενος επιδιώκει να επικοινωνήσει και οι αποδέκτες της συμπεριφοράς την αντιλαμβάνονται ως επικοινωνία. O συμβολικός λόγος προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία.

Leave a reply