Το MBA μπορεί να διευκολύνει ένα δικηγόρο στην ανεύρεση εταιρικής εργασίας;

Από τον Dale Marshall

Δικηγόροι που θέλουν να εργαστούν ως νομικοί σύμβουλοι σε εταιρείες, ίσως δικαιολογημένα αναρωτιούνται αν η απόκτηση MBA (Master of Business Administration) θα αυξήσει τις πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν μια τέτοια θέση. Η ενστικτώδης απάντηση είναι ΝΑΙ! Το MBA, δίνοντας στον υποψήφιο καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης, τον κάνει πιο ελκυστικό σε μια εταιρεία. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι εταιρείες που προσλαμβάνουν συμβούλους ενδιαφέρονται περισσότερο για τις νομικές γνώσεις του υποψηφίου και επικεντρώνονται στα κατορθώματα της νομικής σχολής στην οποία φοίτησε.

Πλεονεκτήματα

Εκτός από το ότι βοηθά έναν δικηγόρο να κατανοήσει πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, η κατοχή ενός MBA έχει κι άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με αυτό το πτυχίο μπορεί πιο εύκολα να συμμετέχει και να προσφέρει σημαντικά σε ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό είναι ξεκάθαρο κέρδος για τον εργοδότη, ο οποίος χρειάζεται να αναπτύξει μια επιχειρηματική στρατηγική που να συνάδει με το νόμο. Ο δικηγόρος που ασχολείται με το εταιρικό δίκαιο και κατέχει MBA, έχει έναν κατάλογο εργαλείων και δεξιοτήτων που είναι κοινά με των συναδέλφων του, επιτρέποντάς τους να έχουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Ένα άλλο πλεονέκτημα, αν και λιγότερο αισθητό, είναι ότι ο δικηγόρος με το πτυχίο αυτό έχει περισσότερη αξιοπιστία στον εταιρικό τομέα. Επιπλέον, από την προοπτική ενός δικηγόρου που ψάχνει για δουλειά σε εταιρεία, η κατοχή MBA δίνει πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο δίκτυο αποφοίτων, εργαλείο ανεκτίμητο στην αναζήτηση εργασίας.

Παραπάνω πληροφορίες

Ίσως ένα MBA να είναι καλύτερο πιστοποιητικό για έναν δικηγόρο που θα εργαστεί σε ένα δικηγορικό γραφείο ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη πολλούς υπαλλήλους με MBA. Το πτυχίο είναι αρκετά πιο σπάνιο σε δικηγορικά γραφεία. Ένα MBA σίγουρα προσφέρει ευρεία στρατηγική οπτική και μεγαλύτερη διορατικότητα στην οργανωτική συμπεριφορά, κάτι που έχει μεγάλη αξία για τους συνεργαζόμενους πελάτες. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένα δικηγορικό γραφείο ειδικεύεται στο εταιρικό δίκαιο ή στις υποθέσεις συγχώνευσης και εξαγοράς. Όταν ένας δικηγόρος στην ομάδα έχει MBA, οι πελάτες ξέρουν ότι γνωρίζει καλά τα μείζονα θέματα που τους απασχολούν . Μπορούν όλοι να μιλήσουν την ίδια γλώσσα και υπάρχει πολύ μικρότερη καμπύλη εκμάθησης.

Απόκτηση του MBA

Οι δικηγόροι μπορούν να το αποκτήσουν είτε επιστρέφοντας στη σχολή σε πλήρες ωράριο (για 2-3 χρόνια) είτε με εγγραφή σε ένα από τα πολλά μερικής απασχόλησης προγράμματα MBA. Όλα αυτά απαιτούν σημαντική επένδυση χρόνου και χρήματος. Επιπροσθέτως, ο ανταγωνισμός για τις καλύτερες οικονομικές σχολές είναι μεγάλος. Είναι γνωστό ότι οι επιτροπές που ασχολούνται με τις αιτήσεις, είναι απρόθυμες να δεχτούν φοιτητές που φαίνεται πως ενδιαφέρονται περισσότερο να αποκτήσουν ένα ακόμα πτυχίο παρά να αφιερωθούν σε αυτόν τον κλάδο. Οι ασκούμενοι δικηγόροι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι βαθμοί μιας οικονομικής σχολής έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτούς μιας νομικής σχολής στους υποψήφιους εργοδότες. Ένας μεγάλος αριθμός μαθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βαθμούς. Οι φοιτητές που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα πτυχία τους στη νομική, μπορούν να εξερευνήσουν τα διπλά προγράμματα JD/MBA που προσφέρονται από αρκετές σχολές και συνήθως διαρκούν 4 χρόνια. Ωστόσο, κάποια από αυτά, όπως εκείνα που προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το Columbia και το Yale, διαρκούν μόνο τρία χρόνια. Η χρονική και οικονομική δέσμευση είναι σπουδαία ανεξαρτήτως προγράμματος.

Η αξία του MBA σε συνδυασμό με το JD

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια εταιρεία θα υιοθετήσει λιγότερο ευνοϊκή στάση απέναντι σε έναν υποψήφιο που έχει και JD (Juris Doctor) και MBA. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί εργοδότες εταιρειών δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο δεύτερο πτυχίο, είτε από πλευράς προσφοράς εργασίας είτε αρχικού μισθού. Οι αρχικοί μισθοί για δικηγόρους με MBA δεν είναι αισθητώς υψηλότεροι από εκείνους με μόνο JD.

Εναλλακτικές

Αν και ένα MBA μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός δικηγόρου να εργαστεί σε μια εταιρεία, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Εντούτοις, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία. Για παράδειγμα, αν κουραστείς να ασχολείσαι με νομικά θέματα μετά από κάποια χρόνια, θα είσαι σε θέση να ασχοληθείς με την εταιρική διαχείριση. Από την άλλη πλευρά, αν αποφασίσεις στο μέλλον να εργαστείς σε δικηγορικό γραφείο ή να ασκήσεις μόνος σου το επάγγελμα, το MBA σου σε συνδυασμό με την εμπειρία σου στις επιχειρήσεις, μπορεί να σου προσφέρει ένα δυνατό θεμέλιο στη δουλειά σου.

*μετάφραση από την Βαλεντίνα Κούμουλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (work.chron.com)