Η selfie του μακάκου που δημιουργεί νομικά ερωτήματα

Νομική συζήτηση που κρατεί… δημιούργησε η selfie που τράβηξε πίθηκος εν έτη 2011 αφού έκλεψε μηχανή επαγγελματία φωτογράφου στην Ινδονησία.    

Ο Βρετανός φωτογράφος που είχε ταξιδεύσει στην μακρινή Ασία ζήτησε την απόσυρση της φωτογραφίας από το Διαδίκτυο, αλλά η νομική υπηρεσία της Wikipedia τού απάντησε ότι τα πνευματικά δικαιώματά της ανήκουν αποκλειστικά στον μαυροκέφαλο μακάκο  !!! Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη αυτή η εκδοχή κατά την οποία τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην χαμογελαστή μαϊμουδίτσα, εφόσον έδειχνε ότι έχει την θέληση να προβεί στην εν λόγω πράξη, δηλαδή να φωτογραφίσει την ίδια εστιάζοντας με τόση ακρίβεια το φακό. Αλλά μπορούμε όντως να ισχυριστούμε ότι η μαϊμού είχε τη βούληση να φωτογραφηθεί, ότι αντιλαμβάνεται όλη αυτή την διαδικασία και την δημιουργία του εικαστικού έργου ? Και αν υποστηρίξουμε αυτή την άποψη τότε  πλέον δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την μαϊμού ως res αφού  ένα αντικείμενο απλά δεν γίνεται να είναι δημιουργός τέχνης  χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

Δεν είναι βέβαια λίγα τα ζώα ¨δημιουργοί¨ που παράγουν κάποια μορφή τέχνης και όμως ουδέποτε αναγνωρίστηκε όσο έπρεπε αυτή η προσφορά τους. Συνεπώς αν δεχτούμε ότι ο φωτογράφος δεν έχει την κυριότητα της selfie τότε ποιος την έχει ? Η μαϊμού?  Ναι μεν θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε- εκσυγχρονίσουμε το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας αναγνωρίζοντας τα πολλές φορές αξιοθαύμαστα έργα των ζωντανών αλλά μήπως φορέας του οποιοδήποτε δικαιώματος θα πρέπει να είναι αυτός που εποπτεύει το ζώο σε ένα πάρκο (θαλάσσιο, ζωολογικός κήπος κτλ. ) ή στο σπίτι του και όχι όπως στην κρίσιμη περίπτωση η φωτογραφισθείσα μαϊμού.  Δηλαδή τι θα μπορούσε να κάνει η μαϊμού ως μαϊμού με την φωτογραφία της?

Δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί ή οτιδήποτε άλλο, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκει στο φωτογράφο που άφησε εκτεθειμένη την μηχανή του και έτσι άρπαξε την ευκαιρία   ο μαυροκέφαλος μακάκος… αλλά καλύτερα, δεδομένου ότι μάλλον ποτέ καμία μαϊμού και κανένα γενικά ζώο δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του,  να τα υπερασπίζονται οι εποπτεύοντες   προς όφελος των μικρών  πχ της μαϊμουδίτσας (ή μεγάλων) φίλων ,εξασφαλίζοντας έτσι την μη εκμετάλλευση τους  .

της Μ.Σ.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;